Implantul dentar , este un inlocuitor artificial pentru radacina dintelui, fabricat din titan (un metal foarte bine tolerat de masa osoasa). Aceasta tija metalica este ancorata in interiorul osului maxiliarului si are rolul de a sustine unul sau mai multi dinti artificiali. Un alt obiectiv al implantului dentar este de a realiza o legatura stransa intre partea exterioara a implantului si tesutul osos, astfel incat sa poata “fuziona”, creand un suport fix pentru dintii noi. Prin inlocuirea dintilor lipsa, implanturile ofera mai mult decat un acesoriu estetic, fiind o necesitate de “bun agur” in consumul (tuturor) alimentelor.

     Cu toate ca exista un numar foarte mare de posibilitati de reconstructie a dintilor lipsa, niciunul nu s-a dovedit la fel de eficienta ca un implant. In multe cazuri, implanturile dentare reprezinta doar o alegere logica pentru refacerea tuturor functiilor necesare dintilor si a structurilor de suport. Persoanele care si-au pierdut dintii sunt constienti atunci cand au tendinta de a zambi sau de a vorbi. In plus, muscaturile neregulate cu dintele lipsa au un efect negativ in obiceiurile alimentare, fapt ce poate duce la probleme de sanatate secundare, cum ar fi malnutritia. Indiferent de cauza pierderii dintilor, implanturile dentare reprezinta un remediu simplu, cu rezultate dovedite.

     Implantul dentar prezinta caracteristici precum: o structura puternica si de lunga durata si imposibil de distins de dintii naturali. Un implant nu numai ca arata ca un dinte obisnuit, dar poate sa se “comporte” la fel ca si acesta. De asemenea, implanturile necesita acelasi “tratament” de ingrijire ca si dintii naturali: periajul si folosirea atei dentare , zilnic, precum si controlul regulat la medicul stomatolog.